Nieuwsbericht 1

Snikke Dieverdoatsie restauratie

Dieverdoatsie en Jatrie

Nieuwsbulletin 2022-01, 01-03-2022

Voorwoord

Met ingang van dit jaar gaan we regelmatig een nieuwsbulletin versturen. We willen alle vrijwilligers informeren over alle relevante zaken en ontwikkelingen van beide schepen. Het gaat dan om uiteenlopende onderwerpen.

Dieverdoatsie

1: Vaarseizoen

Het nieuwe vaarseizoen start op 1 april en eindigt op 30 september. De brug- en sluisbediening is als volgt:

in de maanden april, mei en september 6 dagen per week (zondags niet)

in de maanden juni, juli en augustus 7 dagen per week.

Tussen 12.00 en 13.00 uur worden de bruggen en sluizen niet bediend (middagpauze).

Mits tijdig aangevraagd kan er tegen extra kosten (€45,- per uur) op vrijdag ook gevaren worden tussen 17.00 en 21.00 uur. Ons vaargebied is beperkt tot het zogenoemde recreatief veenkoloniale vaarwater, voor ons gelegen tussen Veendam en Emmercompascuum i.c. Bourtange (zie verder: samenwerking derden).

2: Vaaractiviteiten snikke Dieverdoatsie

De Dieverdoatsie heeft plaats voor maximaal 32 opvarenden, exclusief bemanning. We varen in principe met drie bemanningsleden (1e en 2e schipper en barkeeper(ster). Voor het varen is de minimale vereiste het bezit van een klein vaarbewijs. Onder supervisie van een ervaren schipper kunnen vrijwilligers vaarervaring opdoen om t.z.t. zelfstandig te kunnen varen.

Het schip kan gehuurd worden voor besloten bijeenkomsten zoals familiedagen, reünies, bedrijfstochten, enz. Voor de regio Stadskanaal-Musselkanaal willen we ook plannen ontwikkelen voor dagtochten voor toeristen die in de regio verblijven. Hiervoor wordt samenwerking gezocht met de in deze regio actieve toeristische ondernemers.

Begin maart wordt de snikke Dieverdoatsie weer uit de winterstand gehaald en vaarklaar gemaakt voor het nieuwe seizoen. Nadere berichten hierover zullen worden verzonden.

3: Activiteiten Jatrie

We varen met de Jatrie niet met passagiers: we varen wel op locatie. Op locatie kan het schip gehuurd worden voor uiteenlopende activiteiten, zoals groepsbijeenkomsten, exposities, vergaderingen, enzovoort.

Momenteel zijn we bezig met de museale inrichting van de Jatrie. De christelijke basisschool Maarsborgh heeft via het CMK-geldmiddelen aangevraagd om met inschakeling van een deskundige lesbrieven te maken. Dit lesmateriaal behandelt de vaargeschiedenis van de familie Davids en hun schepen, het ontstaan van de Gronings-Drentse veenkoloniën, de dertien scheepswerfjes die ooit een bestaan hadden in Stadskanaal en de betekenis van de scheepvaart in deze regio. Door middel van eigentijdse media kunnen bezoekers aan boord zoveel als mogelijk interactief kennisnemen van de hiervoor beschreven thema’s. Onderdeel van dit museale project is dat scholen een rondleiding krijgen aangeboden op het schip.

4: Samenwerking derden

Met ingang van 1 april gaan we samenwerken met de Vereniging tot Bevordering van het Toerisme gevestigd in Ter Apel. De Vereniging tot Bevordering van het Toerisme beschikt over eigen bevoegde schippers i.c. bemanningsleden. Zij gaan in 2022 acht weken de Dieverdoatsie huren. Deze weken zijn verspreid over het vaarseizoen. De Vereniging tot Bevordering van het Toerisme richt zich niet alleen op groepsarrangementen maar ook op de dagjestoeristen. In de bijlage staan de weken aangegeven.

In de maand maart gaan we de schippers van de VBT wegwijs maken met de snikke Dieverdoatsie.

Voorafgaand en na het varen met het schip hebben we afgesproken dat er een logboek wordt bijgehouden.

Samenwerkingsplannen met de STAR zijn nog niet concreet uitgewerkt. De opzet is dat er op een aantal vaste dagen toeristische arrangementen worden aangeboden: een combinatie van een treinreis met een vaartocht tussen Stadskanaal en Bareveld (v.v.)

Op 1 maart vanaf 19:15 uur houdt de nieuwe toeristische organisatie voor ZO! GRONINGEN (omvat de gemeenten Oldambt, Veendam, Pekela, Westerwolde en Stadskanaal) een eerste bijeenkomst in het City Hotel te Stadskanaal. Deze bijeenkomst is bedoeld voor toeristische aanbieders en ondernemers. Ze kunnen kennis met elkaar kunnen maken en wellicht voor de toekomst gezamenlijke arrangementen opzetten en aanbieden. Wij zijn in elk geval ook van de partij.

5: Corona en andere tochten

De gemeente Stadskanaal heeft een eenmalige subsidieregeling vastgesteld voor activiteiten die het maatschappelijk leed als gevolg van de corona moeten verzachten. Wij hebben met succes een beroep gedaan op deze regeling: we krijgen € 5.000  We gaan voor dit bedrag tien gratis vaartochten aanbieden (zes in Stadskanaal en vier in Musselkanaal) inclusief catering. De doelgroepen zijn jongeren en ouderen (dus opa’s en oma’s met kleinkinderen). Er wordt een strooifolder gemaakt die we gaan verspreiden bij de basisscholen. Voor de tochten in Musselkanaal gaan we samenwerken met de stichting Snikkeweek.

Verder zijn er voor de regio Stads- Musselkanaal al vier groepstochten geboekt en zijn er twee opties genomen. 

We hopen dat we alle tochten en alles wat er naar verwachting nog aangevraagd gaat worden kunnen bemensen met schippers en barpersoneel. We gaan regelmatig over de aanvragen communiceren.

6: Communicatie

De stichting Snikkevaart beschikt binnenkort ook over een eigen website. Deze website zal voorzien worden van een boekingsprogramma. Bezoekers van de website kunnen zien op welke datum het schip nog beschikbaar is. Inmiddels is er een nul-zes nummer voor de snikke Dieverdoatsie:

Verder zal alle relevante informatie over het schip te lezen zijn op deze website.